Search This Blog

Tuesday, April 26, 2011

கண்ணதாசன் பதில்கள்


 
Join Only-for-tamil
கே: உங்களுடைய கருத்துக்களுக்கு அடிப்படையாக இருந்து சிந்திக்க வைத்தவர் யார்?
பதில்: வறுமை, வசதியின்மை, ஊராரின் கேலிப்பேச்சு - இம்மூன்றுமே
   
கே: பெண்களையே கவிதை வடிக்கிறீர்களே..எங்கே ஆண்களை பற்றி சிறு கவிதை பாடுங்கள்...
பதில்: என்னுடய மூதாதையரை விட நான் கெட்டிக்காரன் அல்ல...ஆண் என்பவனே அபத்தம். அவனைப் பற்றி பாடுவதற்கு என்ன இருக்கிறது?  

கே: தங்கள் பாடல்களை கேட்கும் போது என் மனதில் உயர்ந்து நிற்கும் தாங்கள், தங்கள்
கதைகளை படிக்கும் போது மிகவும் இறங்கிவிடுகிறீர்களே...இக்குறைை நிவர்த்திக்க முயலுவீர்களா?
பதில்: பாடல்கள் கற்பனையில் பிறக்கின்றன. கதைகள் அனுபவத்தில் பிறக்கின்றன.
கற்பனைகளை விட அனுபவம் எப்போதும் அசிங்கமாகத்தான் இருக்கும்

கே: உங்களுக்கே பிடிக்காத கெட்ட குணங்கள் உங்களிடத்தில் உண்டா?
பதில்: நிறைய இருப்பதால்தான் தடுமாறுகிறேன். நண்பர்களை நம்புவது, அரசியலில்
நாணயத்தோடு இருப்பது, யார் மீதும் இரக்கம் காட்டுவது - இவற்றை விட மட்டமான
கெட்ட குணங்கள் என்ன இருக்கிறது?
 
கே: தேர்தலில் நிற்கும் அரசியல்வாதிக்கும், தேர்தலில் வென்றுவிட்ட அரசியல்வாதிக்கும் என்ன வேறுபாடு?
பதில்: நிற்பவன் தனக்குத் தானே எமன்! வெற்றி பெற்றவன் பிறருக்கு எமன்.

கே: அரசியல் மேடைக்கும், இலக்கிய மேடைக்கும் என்ன வித்தியாசம்?
பதில்: அரசியல் மேடை, மனிதனை முட்டாளாக்குவதற்காகப் போடப்படுவது; இலக்கிய மேடை, முட்டாள்தனத்தைத் தெளிய வைப்பதற்காகப் போடப்படுவது.

கே: இப்போதுள்ள கவிஞர்களில் தங்களுக்குப் பிடித்தமான கவிஞர்கள் உளரா?
பதில்: நிறையப்பேர் இருக்கிறார்கள். சீதை பத்தினி என்றால் அநுசூயை
வருத்தப்படுவாளே?  மற்றவர்கள் வருத்தத்திற்கு அஞ்சி பெயர்களைச் சொல்லாமல்
விடுகிறேன்.

கே: இந்தியாவிலேயே சிறந்த நடிகர் யார்?
பதில்: பி.யு. சின்னப்பாதான். ஏனென்றால் கடந்த இருபத்தைந்து வருடங்களாக நான் படமே பார்த்ததில்லை.
நன்றி
பொறிஞர் வி.நடராஜன்

சிறுநீரக நோயை குணப்படுத்தும் மாதுளம் பழச்சாறு

இதற்காக டயாலிஸிஸ் செய்வதற்கு முன்பாக சில சிறுநீரக நோயாளிகளுக்கு மாதுளம் பழச்சாறு அல்லது புரதச்சத்து அதிகம் உள்ள பிளாஸ்போ பானம் கொடுத்து பரிசோதனை செய்யப்பட்டது. மாதுளம் பழச்சாறு சிறுநீரக பாதிப்பையும், பக்கவிளைவான இதய நோயையும், சாவு விகிதத்தையும் குறைப்பது தெரியவந்தது.

ஏனெனில், மாதுளம் பழச்சாறு அருந்தியவர்கள் உடலில் இருந்த தீங்கு விளைவிக்கும் பொருள்களை மாதுளம் பழச்சாறில் உள்ள ஆண்டி ஆக்ஸிடெண்டுகள் செயல் இழக்கச் செய்ததால் அவர்கள் நோயின் பாதிப்பு மட்டுப்பட்டதாக உணர்ந்தனர். இருப்பினும், இந்த சோதனையை இன்னும் பலரிடம் செய்துபார்ப்பது நல்லது என வெஸ்டன் கலிலி மருத்துவமனையில் இந்த ஆய்வை நடத்திய தலைமை மருத்துவ நிபுணர் பட்யா கிறிஸ்டல் தெரிவித்தார்.

இந்த செய்தியை டெய்லி எக்ஸ்பிரஸ் நாளேடு வெளியிட்டுள்ளது. மாதுளம் பழம் சாப்பிட்டால் ரத்தக்கொதிப்பு, கொழுப்புச்சத்து குறையும், ஆண்மை பெருகும், வெயிலால் ஏற்படும் தோல் சம்பந்தமான நோய்கள் கட்டுக்குள் இருக்கும் என ஏற்கெனவே கண்டறியப்பட்டுள்ளது.

புராஸ்ட்ரேட் புற்று நோயை மாதுளம் பழம் குறைக்கும் என அமெரிக்காவில் நடத்தப்பட்ட மருத்துவ ஆய்விலிருந்து கண்டறியப்பட்டது நினைவு கூறத்தக்கது.
-முஹமது சுல்தான்

சர்க்கரை நோயாளிகளுக்கு நல்ல உணவு வேர்க்கடலை

மகாத்மா காந்திக்கு மிகவும் பிடித்தமான உணவு ஆட்டுப் பாலும் வேர்க்கடலையும். வேர்க்கடலையில் அப்படியென்ன இருக்கிறது? என்று கேட்கிறீர்களா? உங்களுடைய கேள்விகளுக்கான பதிலை பிரபல ஊட்டச்சத்து நிபுணர் அனிதா அவர்கள், "சர்க்கரை வியாதி, இரத்த அழுத்தம், புற்றுநோய், நரம்புமண்டல நோய்கள், ஞாபக மறதி நோய் போன்ற பல நோய்களைத் தடுக்கும் சக்தி வேர்க்கடலைக்கு உள்ளது" என்றார்.

தஞ்சை "பாரத் காலேஜ் ஆஃப் சயின்ஸ் அண்ட் மேனேஜ்மென்ட்" - இல் 5 ஆண்டுகளுக்கும் மேலாக ஊட்டச்சத்துத் துறையில் பேராசிரியராகப் பணிபுரிந்த அவர், தற்போது இருப்பது வேலூர் பாகாயம் பகுதியில். ஊட்டச் சத்து ஆலோசகரான அவரிடம் பேசியதிலிருந்து...
வேர்க்கடலை, கடலை எண்ணெய் என்றதுமே முதலில் எல்லாருக்கும் ஞாபகத்துக்கு வருவது அதில் உள்ள கொழுப்புச் சத்துதான். வேர்க்கடலை, கடலை எண்ணெயைப் பயன்படுத்தினால் இரத்த அழுத்த நோய் வரும், இதய நோய்கள் வரும் என்ற பயம் பரவலாக உள்ளது. ஆனால் இந்தப் பயத்திற்கு எந்தவித ஆதாரமுமில்லை.

வேர்க்கடலையில் கொழுப்புச் சத்து இருக்கிறது. ஆனால் அது நல்ல கொழுப்பு. உடம்புக்குத் தேவையான கொழுப்பு. வேர்க்கடலையை ஏழைகளின் புரதம் என்று கூடச் சொல்லலாம். அந்த அளவுக்குப் புரதச் சத்து அதிகமாக உள்ளது. அது மட்டுமல்ல, 30 விதமான ஊட்டச் சத்துகள் வேர்க்கடலையில் உள்ளன. சர்க்கரை வியாதிக்காரர்களுக்கு வேர்க்கடலை நல்ல உணவு.

நாம் சாப்பிடும் உணவுப் பொருட்கள் ஒவ்வொன்றிலும் இருந்து எந்த அளவுக்கு சர்க்கரை ரத்தத்தில் சேர்கிறது என்பதைக் கண்டறிந்து அளந்து வைத்திருக்கிறார்கள். அதை கிளைசெமிக் இண்டெக்ஸ் என்பார்கள்.
வேர்க்கடலையில் கிளைசெமிக் இண்டெக்ஸ் குறைவு. அதாவது, வேர்க்கடலை சாப்பிட்டால் அதில் இருந்து உடம்பில் சேரும் சர்க்கரையின் அளவு மிக மிகக் குறைவு. எனவே சர்க்கரை வியாதிக்காரர்கள் வேர்க்கடலையை எந்தவிதப் பயமுமின்றித் தாராளமாகச் சாப்பிடலாம். மேலும் வேர்க்கடலையில் உள்ள மெக்னீசியத்திற்கு இன்சுலினைச் சுரக்கும் ஹார்மோன்களைத் துரிதப்படுத்தும் தன்மையும் உள்ளது. இதுவும் சர்க்கரை வியாதிக்காரர்களுக்கு நல்லது.

ரத்த அழுத்தத்தை அதிகப்படுத்தும் தன்மை சோடியத்துக்கு உள்ளது. வேர்க்கடலையில் சோடியத்தின் அளவு குறைவு. எனவே வேர்க்கடலை சாப்பிடுவதால் ரத்த அழுத்தம் அதிகரிக்காது. குறையும்.
வேர்க்கடலையில் நார்ச்சத்து அதிகம். வேர்க்கடலை சாப்பிட்டால் மலச்சிக்கல் ஏற்படாது. உடல் பருமன் குறையும்.
இன்னொரு விஷயம், வேர்க்கடலை சாப்பிட்டவுடன், "சாப்பிட்டது போதும்" என்ற திருப்தி மிக விரைவில் வந்துவிடும். எனவே வேர்க்கடலையைச் சாப்பிட்டு முடித்தவுடன் அடுத்து எதையாவது சாப்பிட வேண்டும் என்று தோன்றாது. இதனால் சாப்பிடும் இடைவெளி அதிகரிக்கும். அடிக்கடி எதையாவது சாப்பிட்டு, எதையாவது கொறித்து உடல் எடையை அதிகரித்துக் கொள்ளமாட்டீர்கள்.

வேர்க்கடலையில் வைட்டமின் ஏ, நீரில் கரையக் கூடிய வைட்டமின் பி3 போன்றவை அதிகமாக உள்ளன. இந்த வைட்டமின்கள் கர்ப்பிணிகளுக்கு மிகவும் அவசியமானது. இந்தச் சத்துப் பொருட்கள் குறைந்தால் பிறக்கும் குழந்தை நரம்புக் கோளாறுகளுடன் பிறக்க வாய்ப்புள்ளது. எனவே கர்ப்பிணிகள் வேர்க்கடலையை அதிகம் சாப்பிட வேண்டும்.

வேர்க்கடலையில் சில உயிர் வேதிப் பொருட்கள் உள்ளன. அவை மனித உடலில் புற்றுநோய் உருவாகக் காரணமாக உள்ள செல்களை அழித்துவிடுகின்றன. குறிப்பாக மார்பகப் புற்றுநோய், மலக்குடல் புற்றுநோய், நிணநீர்ப்பை புற்றுநோய் போன்றவை உருவாகக் காரணமாகும் செல்களை வேர்க்கடலையில் உள்ள உயிர் வேதிப் பொருட்கள் அழித்துவிடுகின்றன.

வேர்க்கடலையில் நைட்ரிக் அமிலம் உள்ளது. வேர்க்கடலையைச் சாப்பிடுவதன்மூலம் உடம்பில் உற்பத்தியாகும் நைட்ரேட் ரத்தக் குழாய்களை விரிவடையச் செய்கிறது. இதனால் ரத்தம் சீராக ஓடும். ரத்த அழுத்தம் குறையும்.

நாம் சாப்பிடும் உணவு உடலில் சேர்ந்து சக்தியாக வெளிப்படுதல், உடலின் வளர்ச்சியாக உருமாறுதல், கழிவுகள் அகற்றப்படுதல் போன்றவை நிகழ்கின்றன. இந்த நிகழ்ச்சிகளை வளர்சிதை மாற்றம் என்பார்கள். இப்படி வளர்சிதை மாற்றம் நடைபெறும்போது சில தேவையில்லாத பொருட்கள் ரத்தத்தில் சுற்றிக் கொண்டிருக்கும். பின்பு அவை உடலுக்குத் தேவையில்லாத கொழுப்பாக மாறிவிடும்.

ஆனால் வேர்க்கடலை சாப்பிட்டால் அதிலுள்ள உயிர் வேதிப் பொருள்கள் இப்படித் தேவையில்லாமல் ரத்தத்தில் சுற்றிக் கொண்டிருக்கும் பொருட்களை கல்லீரலுக்குள் தள்ளிவிட்டுவிடும். தேவையில்லாத அந்தப் பொருட்கள் கழிவாகி வெளியேறிவிடும்.

வேர்க்கடலை சாப்பிட்டால் நரம்பு மண்டலத்துடன் தொடர்புடைய நோய்கள் குறைந்துவிடும். பார்க்கின்ஸன், அல்ஸ“மர் போன்ற ஞாபக மறதி நோய்கள் வராமல் தடுக்க வேர்க்கடலை உதவும். வேர்க்கடலையில் உள்ள உயிர் வேதிப் பொருள்கள் நரம்பு செல்களை நன்றாகச் செயல்படத் தூண்டிவிடுகின்றன. அதனால் நரம்புகள் நன்றாகக் செயல்படுகின்றன.

இதிலுள்ள ஆன்ட்டி ஆக்ஸிடென்ட்ஸ் உடம்பில் உள்ள தேவையற்ற கழிவுகளை நீக்கிவிடும். வேர்க்கடலையில் நல்ல கொழுப்பு இருக்கிறது.

வேர்க்கடலையில் இருந்து தயாரிக்கப்படும் கடலை எண்ணெயில் கொழுப்புச் சத்து அதிகம்தானே? அது உடலுக்குக் கெடுதி இல்லையா?

தண்ணீரைச் சுட வைத்தால் கொஞ்சம் கொஞ்சமாகச் சூடேறி 100 டிகிரி சென்டிகிரேடு வெப்ப நிலை வந்தவுடன் தண்ணீர் கொதிக்கத் தொடங்கிவிடும். இதை நீரின் கொதிநிலை என்பார்கள். அதைப் போல எண்ணெயின் கொதிநிலையை ஸ்மோக் பாயிண்ட் என்பார்கள்.

எண்ணெய் கொதிக்கத் தொடங்கினால் அதில் உடலுக்குத் தேவையற்ற கெட்ட கொழுப்புகள் உருவாகிவிடும்.

கடலெண்ணெயின் ஸ்மோக் பாயிண்ட் பிற எண்ணெய்களை விட அதிகம். பிற எண்ணெய்களின் ஸ்மோக் பாயிண்ட் 275 இலிருந்து 310 வரை இருக்கிறது.

ஆனால் கடலை எண்ணெயின் ஸ்மோக் பாயிண்ட் 320. இதனால் கடலை எண்ணெய்யைச் சமையலுக்குப் பயன்படுத்தும் போது அது எளிதில் கொதிநிலையை அடையாது. அதாவது கெட்ட கொழுப்புகள் உருவாகாது. அதே சமயம் கடலை எண்ணெய்யில் உள்ள நல்ல கொழுப்பு அப்படியே இருக்கும். இப்போது சொல்லுங்கள், கடலை எண்ணெயை சமையலுக்குப் பயன்படுத்தினால் உடலுக்குக் கெடுதியா?

ஆனால் இதில் கவனிக்க வேண்டிய ஒன்று இருக்கிறது.

சுத்திகரிக்கப்பட்ட கடலை எண்ணெயில் உடலுக்குக் கெடுதி தரும் கொழுப்பு இருப்பதற்கு வாய்ப்புள்ளது. ஏனென்றால் எந்தவொரு எண்ணெய்யையும் சுத்திகரிப்பதற்காக பலமுறை அதிக வெப்பத்தில் கொதிக்க வைக்கிறார்கள். இதனால் உடலுக்குத் தீங்கு செய்யும் கெட்ட கொழுப்புகள் அதில் உருவாகக் கூடிய வாய்ப்பு உள்ளது.

வேர்க்கடலையைப் பச்சையாகச் சாப்பிடுவதைவிட, வேர்க்கடலையை அவித்தோ, வறுத்தோ சாப்பிடலாம். ஆனால் வேர்க்கடலையை எண்ணெயில் போட்டு வறுத்துச் சாப்பிடக் கூடாது. வேர்க்கடலையின் தோலை நீக்காமல் சாப்பிட வேண்டும். ஏனென்றால் அதில்தான் நிறையச் சத்துகள் உள்ளன.

ஒரு நாளைக்கு மாலை வேளைகளில் தின்கிற நொறுக்குத் தீனிகளுக்குப் பதிலாக 50 கிராம் வரை வேர்க்கடலை சாப்பிடலாம்.

வேர்க்கடலையைச் சாப்பிடும்போது கசப்புச் சுவை வந்தால் அந்த வேர்க்கடலையைச் சாப்பிடக் கூடாது. கசப்பேறிய வேர்க்கடலையில் அஃப்லோடாக்ஸின் என்ற பொருள் இருக்கிறது. இது வயிற்றின் ஜீரணத்தைப் பாதிக்கக் கூடியது. எனவே புத்தம் புதிதான வேர்க்கடலையையே சாப்பிட வேண்டும்.

தமிழ் தாயகத்திற்காக...
முஹம்மத் சுல்தான்

American snowy fairy tale


It might help someone.

Dear All,
 Please send to your colleagues and friends as many you can. Do not delete without sending to anybody.

I have forwarded it to the maximum I can.

Let it reach the 110 crores Indians and the remaining if any.
'Imitinef Mercilet' is a medicine which cures blood cancer. Its available free of cost at "Adyar Cancer Institute in Chennai". Create Awareness. It might help someone.  
Forward to as many as u can, kindness costs  nothing.

Regds

Hari.L
 
Cancer Institute  in Adyar, Chennai

The surprising benefits of lemon!

Subject: A must-read-
The surprising benefits of lemon!
I remain perplexed!
================================
Institute of Health Sciences, 819 N. L.L.C. Charles Street Baltimore , MD 1201.
This is the latest in medicine, effective for cancer!
Read carefully & you be the judge. 
Lemon (Citrus) is a miraculous product to kill cancer cells. It is 10,000 times stronger than chemotherapy.
Why do we not know about that? Because there are laboratories interested in making a synthetic version that will bring them huge profits. You can now help a friend in need by letting him/her know that lemon juice is beneficial in preventing the disease. Its taste is pleasant and it does not produce the horrific effects of chemotherapy. How many people will die while this closely guarded secret is kept, so as not to jeopardize the beneficial multimillionaires large corporations? As you know, the lemon tree is known for its varieties of lemons and limes. You can eat the fruit in different ways: you can eat the pulp, juice press, prepare drinks, sorbets, pastries, etc... It is credited with many virtues, but the most interesting is the effect it produces on cysts and tumors. This plant is a proven remedy against cancers of all types. Some say it is very useful in all variants of cancer. It is considered also as an anti microbial spectrum against bacterial infections and fungi, effective against internal parasites and worms, it regulates blood pressure which is too high and an antidepressant, combats stress and nervous disorders.
The source of this information is fascinating: it comes from one of the largest drug manufacturers in the world, says that after more than 20 laboratory tests since 1970, the extracts revealed that:
It destroys the malignant cells in 12 cancers, including colon, breast, prostate, lung and pancreas ... The compounds of this tree showed 10,000 times better than the product Adriamycin, a drug normally used chemotherapeutic in the world, slowing the growth of cancer cells. And what is even more astonishing: this type of therapy with lemon extract only destroys malignant cancer cells and it does not affect healthy cells.
Institute of Health Sciences, 819 N. L.L.C. Cause Street, Baltimore, MD1201
SEND TO EVERYONE ... ! ! ! ! !

The Innovative Way Of Doing Jobs

 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 
 

Pablo Picasso

Pablo Picasso

Text from Thomas Hoving, "Art For Dummies®" "Yet Cubism and Modern art weren't either scientific or intellectual; they were visual and came from the eye and mind of one of the greatest geniuses in art history. Pablo Picasso, born in Spain, was a child prodigy who was recognized as such by his art-teacher father, who ably led him along. The small Museo de Picasso in Barcelona is devoted primarily to his early works, which include strikingly realistic renderings of casts of ancient sculpture.
"He was a rebel from the start and, as a teenager, began to frequent the Barcelona cafes where intellectuals gathered. He soon went to Paris, the capital of art, and soaked up the works of Manet, Gustave Courbet, and Toulouse-Lautrec, whose sketchy style impressed him greatly. Then it was back to Spain, a return to France, and again back to Spain - all in the years 1899 to 1904.
"Before he struck upon Cubism, Picasso went through a prodigious number of styles - realism, caricature, the Blue Period, and the Rose Period. The Blue Period dates from 1901 to 1904 and is characterized by a predominantly blue palette and subjects focusing on outcasts, beggars, and prostitutes. This was when he also produced his first sculptures. The most poignant work of the style is in Cleveland's Museum of Art, La Vie (1903), which was created in memory of a great childhood friend, the Spanish poet Casagemas, who had committed suicide. The painting started as a self-portrait, but Picasso's features became those of his lost friend. The composition is stilted, the space compressed, the gestures stiff, and the tones predominantly blue. Another outstanding Blue Period work, of 1903, is in the Metropolitan, The Blind Man's Meal. Yet another example, perhaps the most lyrical and mysterious ever, is in the Toledo Museum of Art, the haunting Woman with a Crow (1903).
"The Rose Period began around 1904 when Picasso's palette brightened, the paintings dominated by pinks and beiges, light blues, and roses. His subjects are saltimbanques (circus people), harlequins, and clowns, all of whom seem to be mute and strangely inactive. One of the premier works of this period is in Washington, D.C., the National Gallery's large and extremely beautiful Family of Saltimbanques dating to 1905, which portrays a group of circus workers who appear alienated and incapable of communicating with each other, set in a one-dimensional space.
"In 1905, Picasso went briefly to Holland, and on his return to Paris, his works took on a classical aura with large male and fernale figures seen frontally or in distinct profile, almost like early Greek art. One of the best of these of 1906 is in the Albright-Knox Gallery in Buffalo, NY, La Toilette. Several pieces in this new style were purchased by Gertrude (the art patron and writer) and her brother, Leo Stein. The other major artist promoted by the Steins during this period was Henri Matisse, who had made a sensation in an exhibition of 1905 for works of a most shocking new style, employing garish and dissonant colors. These pieces would be derided by the critics as "Fauvism," a French word for "wild beasts." Picasso was profoundly influenced by Matisse. He was also captivated by the almost cartoon-like works of the self-taught "primitive" French painter Henri "Le Douanier" Rousseau, whom he affectionately called "the last ancient Egyptian painter" because his works have a passing similarity to the flat ancient Egyptian paintings.
"A masterpiece by Rousseau is in the Museum of Modern Art in New York, his world-famous Sleeping Gypsy, with an incredible tiger gazing at the dormant figure with laser-like eyes.
"Picasso discovered ancient Iberian sculpture from Spain, African art (for he haunted the African collections in the Musée d'Ethnographie du Trocadéro in Paris), and Gauguin's sculptures. Slowly, he incorporated the simplified forms he found in these sources into a striking portrait of Gertrude Stein, finished in 1906 and given by her in her will to the Metropolitan Museum. She has a severe masklike face made up of emphatically hewn forms compressed inside a restricted space. (Stein is supposed to have complained, "I don't look at all like that," with Picasso replying, "You will, Gertrude, you will.") This unique portrait comes as a crucial shift from what Picasso saw to what he was thinking and paves the way to Cubism.
"Then came the awesome Les Demoiselles d'Avignon of 1907, the shaker of the art world (Museum of Modern Art, New York). Picasso was a little afraid of the painting and didn't show it except to a small circle of friends until 1916, long after he had completed his early Cubist pictures. Cubism is essentially the fragmenting of three-dimensional forms into flat areas of pattern and color, overlapping and intertwining so that shapes and parts of the human anatomy are seen from the front and back at the same time. The style was created by Picasso in tandem with his great friend Georges Braque, and at times, the works were so alike it was hard for each artist quickly to identify their own. The two were so close for several years that Picasso took to calling Braque, "ma femme" or "my wife," described the relationship as one of two mountaineers roped together, and in some correspondence they refer to each other as "Orville and Wilbur" for they knew how profound their invention of Cubism was.
"Every progressive painter, whether French, German, Belgian, or American, soon took up Cubism, and the style became the dominant one of at least the first half of the 20th century. In 1913, in New York, the new style was introduced at an exhibition at the midtown armory - the famous Armory Show - which caused a sensation. Picasso would create a host of Cubist styles throughout his long career. After painting still-lifes that employed lettering, trompe l'oeil effects, color, and textured paint surfaces, in 1912 Picasso produced Still-Life with Chair-Caning, in the Picasso Museum in Paris, which is an oval picture that is, in effect, a cafe table in perspective surrounded by a rope frame - the first collage, or a work of art that incorporates preexisting materials or objects as part of the ensemble. Elements glued to the surface contrasting with painted versions of the same material provided a sort of sophisticated double take on the part of the observer. A good example of this, dubbed Synthetic Cubism, is in the Picasso Museum, Paris, the witty Geometric Composition: The Guitar (1913). The most accomplished pictures of the fully developed Synthetic Cubist style are two complex and highly colorful works representing musicians (in Philadelphia and the Museum of Modern Art, New York). He produced fascinating theatrical sets and costumes for the Ballet Russe from 1914 on, turned, in the 1920s, to a rich classical style, creating some breathtaking line drawings, dabbled with Surrealism between 1925 and 1935, and returned to Classicism.
"At the outbreak of the Spanish Civil War, Picasso was appointed the director of the Prado. In January, 1937, the Republican government asked him to paint a mural for the Spanish pavilion at the world exposition in Paris. Spurred on by a war atrocity, the total destruction by bombs of the town of Guernica in the Basque country, he painted the renowned oil Guernica in monochrome (now in Madrid's Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia.) Something of an enigma in details, there's no doubt that the giant picture (which until the death of Franco was in New York's Museum of Modern Art) expresses a Goyaesque revulsion over the horrors man can wreak upon fellow man. The center is dominated by a grieving woman and a wounded, screaming horse illuminated, like Goya's Third of May, 1808 by a harsh light.
"Picasso lived in Paris through the war, producing gloomy paintings in semi-abstract styles, many depicting skulls or flayed animals or a horrifying charnel house. He joined the Communist party after the war and painted two large paintings condemning the United States for its involvement in the Korean War (two frightfully bad paintings about events that never happened - like American participation in germ warfare). [In fact, research has determined that the event depicted by Picasso in "Massacre in Korea" did occur. See this newspaper article written in 1999, after Hoving wrote this piece...although the claim of germ warfare is still unsubstantiated. - ed.]. He turned enthusiastically to sculpture, pottery, and print-making, and, in his later years, preoccupied himself with a series of mistresses and girlfriends, changing his style to express his love for each one, and, finally, making superb evocations of the works of old masters like Diego Velazquez. Whatever Picasso had a hand in turned out to have an unquenchable spark of utter genius."

BOOKS ON PICASSO

Les Demoiselles D'Avignon (Studies in Modern Art, No 3)
William Rubin, et al Everything you EVER wanted to know about Picasso's proto-Cubist masterwork. The graphics are of high quality and include every preparatory drawing or sketch as well as related works by other artists that influenced or were influenced by the "Demoiselles". Rubin is one of the clearest writers on art, and offers an accessible, yet thorough work.

A Life of Picasso: Volume I, 1881-1906
John Richardson, Marilyn McCully The definitive multi-volume biography of the 20th century's most fascinating artist. Volume I covers the early years, through the Blue and Rose Periods. This paperback version is the smarter buy. Also available: A Life of Picasso: Volume II, 1907-1917, which covers the critical Cubist Period.
Picasso : The Early Years 1892-1906 This is the catalog to the blockbuster show of 1997, featuring the Blue and Rose Periods. The graphics are of exceptional quality, and the accompanying essays are enlightening, focusing on less well-known aspects of this period of Picasso's career.
Picasso and Portraiture : Representation and Transformation
William Rubin (Editor), Anne Baldassari, Pierre Daix This is the catalog to the blockbuster show of 1996, featuring portraits from the beginning to end of Picasso's long career. The graphics are again of exceptional quality. Rubin's essay in particular is critical in art historical writing on the Spanish master.
Picasso's Variations on the Masters : Confrontations With the Past
Susan Grace Galassi This is an extremely interesting look at Picasso's series paintings based on masterworks from the past, from Velazquez to Delacroix to Manet. It was as if he could not find sufficient competition among contemporary artists, and looked to outdo the masters of the past in their own works.

World-Class Collection of French Modern Art Featuring Matisse and Picasso to be Reassembled at U.Va. Art Museum

World-Class Collection of French Modern Art Featuring Matisse and Picasso to be Reassembled at U.Va. Art Museum

10 Free Ways to Discover Your World | BootsnAll Travel Articles

10 Free Ways to Discover Your World | BootsnAll Travel Articles

Seven Former Factories Turned Into Must-See Museums | BootsnAll Travel Articles

Seven Former Factories Turned Into Must-See Museums | BootsnAll Travel Articles